Europees Bio-informatica instituut

Europees Bio-informatica instituut

Het Europees Bio-informatica instituut

Welkom op de website van het Europees bio-informatica instituut. Deze website is gemaakt om opleidingsinstituten die een bio-informatica opleiding verzorgen te bespreken, en te beoordelen. Vanuit hier kan een potentiele student in de toekomst eventueel betere keuzes maken om op een bepaald opleidingsinstituut zijn of haar bio-informatica opleiding te gaan volgen.

Wat is bio-informatica eigenlijk?

De bio-informatica studie is een van de belangrijkste studies ter wereld voor alle mensen op aarde. Toch is het dan best vreemd dat eigenlijk niemand deze opleidingen echt kent, terwijl het wel van levensbelang is voor de mens. Bio-informatica is een praktijkgerichte opleiding, studenten die een opleiding bio-informatica volgen leren kennis en vaardigheden van informatica en biologie waarmee zij levensechte problemen en of ziektes proberen op te lossen. Opleidingen werken vaak in projectvorm waarin studenten samen met hun medestudenten complexe vraagstukken en problemen oplossen uit de moleculaire of biomedische praktijk. Over het algemeen wordt bio-informatica gezien als een deelgebied van medische informatiekunde. Studenten die de opleiding bio-informatica volgen kunnen zomaar eens de nieuwe professor worden die een levensbedreigende ziekte de wereld uit helpen.Kinderkleding

Studenten zullen in hun opleiding biologische kennis verrijken door kennis uit de informatica toe te passen op biologische data. De student voert onderzoek uit die niet door een moleculair bioloog gedaan kan worden omdat deze niet de kennis van informatiekunde heeft. Het is een vakgebied waarin steeds meer vraag naar komt doordat men steeds meer door begint te krijgen dat informatica een rol kan spelen in de oplossing naar ziektes.

Biologische gegevens die een bio-informaticus kan analyseren zijn onder andere:

  • Ruwe genomen van modelorganismen
  • Variatiegegevens van genen
  • Expressieprofielen zoals DNA en Eiwit-microarrays
  • Merkers en transcriptomen
  • Proteomen ook wel structurele gegeven of eiwitkristallografie genoemd
  • Genoomvariaties in populatie
  • Publicaties

Een bio-informaticus legt de relatie tussen de vele gegevens met behulp van de informatiekunde.