Vakgebieden

Vakgebieden

Andere vakgebieden van een Bio-informaticus

Hoewel de kern van onderzoek van een bio-informaticus op de medische wereld ligt stappen ze ook steeds vaker over naar andere vakgebieden. Een voorbeeld van een zeer goed Nederlandse bio-informaticus Jan van Vloet, die zijn vakgebied heeft verplaatst naar kinderkleding is heel boeiend. Jan heeft een enorme hoeveelheid ervaring meegenomen vanuit de medische wereld. Hij is expert in het onderzoeken van gegevens en deze met behulp van programmeren om te zetten in antwoorden. Zo deed hij dit ook bij kinderkleding in samenwerking met Amazingkids.

Kinderkleding moet flexibel en fijn zitten omdat kinderen een zeer tere huid hebben. Via een door Jan geschreven algoritme is er een programma ontworpen waarin zij kinderen met bepaalde huidziektes of een zeer gevoelige bij de beste soort kinderkleding te matchen.

Hoewel het project nog volop in de kinderschoenen staat is dit toch best een behoorlijke doorbraak voor kinderen met een huidziekte. Het is dan wel niet geheel gefocust op de medische wereld. Maar kan doormiddel van bio-informatica een uitkomst brengen voor ouders en kinderen. Kinderen met een extreem gevoelige huid of huidziekten zijn vaak onvoorstelbaar lang bezig met het zoeken naar de goede kinderkleding. Bij het kopen van verkeerde kinderkleding krijgen de kinderen mogelijk jeuk, pijn of allergische reacties met soms een ziekenhuisopname tot gevolg.

Jan van Vloet heeft zelf een neefje met een extreme huidziekte die bijna geen normale kinderkleding kon dragen. Dus hij dacht, met behulp van mijn kennis uit de bio-informatica en de bekende kennis die hij bij bekende moleculaire biologen kon opvragen die onderzoek deden naar huidziektes, moest hij een oplossing voor dit probleem kunnen vinden. Kinderkleding

De ontwikkeling van het programma heeft ruim 5 jaar geduurd doordat Jan dit in zijn eigen tijd heeft ontwikkeld. Het testen van het programma ging voornamelijk met de beschikbare data en ging als volgt: Voer een huidziekte in, voer de leeftijd van uw kind in en het programma zocht naar een stof kinderkleding waarop een kind geen allergische reactie kreeg. Uit de duizenden testen die gedaan zijn kwam 9 van de 10 keer het goede antwoord uit het programma, na wat finetunen was het tijd om de eerste “menselijke” test te doen, Jan zijn neefje ging kleding kopen op advies van het programma.

En wat bleek, direct de eerste keer was het raak. Het programma gaf drie verschillende soorten stoffen kinderkleding waar Jan zijn neefje geen allergische reactie op kon krijgen. De zoektocht naar kinderkleding voor kinderen met een huidziekte wordt hierdoor veel makkelijker.

Jan verwacht in de komende jaren het programma publiekelijk naar buiten te kunnen brengen. In deze publieke versie zouden dan ook winkels weergegeven worden waar de kinderkleding van een bepaalde stof gekocht kan worden, inclusief de kinderkleding merk en de prijs. Een goed initiatief van een bio-informaticus die zijn werkgebied verlegd heeft!